јули 15, 2024

НАТО: Посветени на мирот и слободата на движење – 25 години од ослободувањето на Косово

На 25-годишнината од ослободувањето на Косово, НАТО изрази посветеност кон идеите за мир и слобода на движење за сите граѓани. Оваа годишнина се одбележува со сеќавања на борбата и жртвите за слободата на Косово, како и со обележување на напорите за изградба на стабилна и демократска држава.

Во изјавата на НАТО се истакнува значењето на меѓународната заедница за стабилизација и развој на Косово, како и потребата од продолжување на поддршката кон мирните процеси и дијалогот за постигнување на конструктивни решенија.

„На 25 години од ослободувањето на Косово, се сеќаваме на жртвите и поддржуваме напорите за мир и стабилност. НАТО останува ангажиран за заштита на слободата и сигурноста на сите граѓани на Косово,“ изјави генералниот секретар на НАТО.

Оваа годишнина е прилика за размислување за минатото, но и за проследување на напредокот и идеите за иднина, каде меѓународната заедница и НАТО играат важна улога во поддршка на стабилноста и мирот на Балканот.

Read Previous

Шмит: Не можам да одредам датум за прием на Западен Балкан во ЕУ

Read Next

Трет земјотрес во ист град во Србија за 10 дена, граѓаните вознемирени