јуни 17, 2024

Шмит: Не можам да одредам датум за прием на Западен Балкан во ЕУ

Водечкиот кандидат на Партијата на европските социјалисти за претседател на Европската комисија, Николас Шмит, вели дека не може да одреди датум за влез на Западен Балкан во ЕУ, но се надева дека ќе го забрза процесот на проширување на ЕУ.

Во интервју за „Europie Newsroom“, Шмит, на прашањето на Танјуг дали мисли дека Западен Балкан може да влезе во ЕУ до 2030 година, рече дека „сега нема да дава никаков датум“, бидејќи, како што рече, датумот за одредување создава очекувања и надежи.

„И ако не можете да го исполните овој датум, тоа ќе создаде огромни разочарувања“, рече Шмит.

Тој додаде дека смета оти сега е важно да има процес на проширување со земјите кои се во процес на станување членки, дека се поврзани и дека им се помага повеќе да се прилагодат на барањата што треба да ги исполнат за членство во Европската Унија, како што е прашањето за владеењето на правото, „што е фундаментално прашање“.

„Нема да дадам датум, но се надевам дека ќе можеме да го забрзаме и навистина подобро да управуваме со тој процес“, рече Шмит, пренесе Танјуг.

Тој додаде дека Европската комисија дала предлози за процесот на проширување, кој треба да биде подинамичен, чекор по чекор и попрогресивен.

„Мислам дека ова е вистинскиот начин за сите земји кандидати, кои се многу различни, од Украина до Црна Гора, има голема разлика“, заклучи Шмит.

Read Previous

Завршија парламентарните избори, Азизи нов пратеник на местото на Касами

Read Next

НАТО: Посветени на мирот и слободата на движење – 25 години од ослободувањето на Косово