јуни 17, 2024

Во Северна Македонија се регистрирани 150.141 невработени лица

Во второто тримесечје од годинава во земјава имало 1.681.862 работоспособни граѓани од кои активни лица биле 945.412, при што 795.271 биле вработени, а 150.141 невработени. Стапката на активност во овој период е 56,2, стапката на вработеност 47,3, додека стапката на невработеност изнесува 15,9.

Според податоците на Државниот завод за статистика, стапката на активност и на вработеност е за по 0,2 повисока во споредба со првото тримесечје од годинава, додека стапката на невработеност е помала за 0,1.

Read Previous

Поради недостиг од чипови „Џенерал Моторс” затвора привремено осум од 15 фабрики

Read Next

Последен ден за поднесување кандидатури за локалните избори на 17 октомври