јуни 17, 2024

Вучиќ: Амандманите на Црна Гора на резолуцијата за Сребреница се „валкана игра“

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, изјави дека во понеделник на 20 мај, ќе отпатува за Њујорк за да присуствува на седницата на Генералното собрание на Обединетите нации (ОН), на која ќе се гласа за резолуцијата за Сребреница, а амандманите кои ги поднесе Црна Гора на тој документ ги нарече „валкана игра“.

„Тоа е валкана игра и перфиден трик. Тие намерно оставаат простор за јасен заклучок за морална и политичка одговорност“, изјави Вучиќ на 19 мај за телевизија „Пинк“ и додаде дека по враќањето од Њујорк ќе каже со кого Црна Гора преговарала за ова прашање.

Предлагачите на нацрт-резолуцијата за Сребреница ја утврдија конечната верзија на тој документ, за кој во четврток на 23 мај ќе расправа Генералното собрание на ОН.

Иако текстот на резолуцијата беше во голема мера договорен претходно, она што се разговараше во последните денови беа амандманите на Црна Гора, кои во голема мера беа вклучени во текстот на самата резолуција.

На 9 мај, премиерот Милојко Спајиќ ја објави поддршката на Црна Гора за резолуцијата. Но, поради противењето на просрпските и проруските партии од парламентарното мнозинство, кои тврдат дека ги означува Србите како „геноцидна нација“, Министерството за надворешни работи испрати два амандмани на текстот на резолуцијата за 13 мај.

Во првата се наведува дека вината за геноцид е индивидуална и не може да се припише на ниту една етничка, верска или друга група или заедница, а втората се однесува на неповредливоста на Дејтонскиот мировен договор во Босна и Херцеговина.

Резолуцијата, иницирана од Германија и Руанда, бара 11 јули да биде прогласен за Меѓународен ден на сеќавање на геноцидот во Сребреница.

Резолуцијата се повикува на фактите утврдени со пресудите на Меѓународниот кривичен трибунал за поранешна Југославија и Меѓународниот суд на правдата, како и на домашните судови. Во резолуцијата не се споменува ниту една нација или држава.

Вучиќ рече и дека ќе има „голем број средби“ во Њујорк и дека по гласањето ќе биде јасно кои се пријатели на Србија, а кои нејзини партнери.

За геноцид на најмалку 8.372 Бошњаци и други воени злосторства во регионот на Сребреница, повеќе од 50 луѓе беа осудени на околу 700 години затвор.

Меѓу другите, на доживотен затвор беа осудени воениот претседател на Република Српска и врховниот командант на војската на Република Српска, Радован Караџиќ и Ратко Младиќ.

Read Previous

Францускиот министер за европски прашања, Баро:Прашањето за членството на Косово во Советот на Европа треба да се разгледа подоцна

Read Next

Косовската опозиција со резолуција бара оставка на Курти и распуштање на Собранието