јули 15, 2024

Најголемите банки оствариле профит од 100 милијарди евра

Најголемите европски банки минатата година првпат надминаа профит од 100 милијарди евра, откако зголемувањето на каматните стапки овозможи рекордна заработка за повеќето од нив, јави Блумберг.

Нето приходот на 20-те најголеми банки во континентална Европа, кои објавија резултати, се зголеми на 103 милијарди евра од 78 милијарди евра една година претходно.

Американскиот медиум информира дека три четвртини од групацијата оствариле најголема добивка во својата историја, а зголемувањето на профитабилноста им овозможило на банките да го зголемат износот на пари што им го враќаат на инвеститорите и да ги зајакнат своите акции.

Read Previous

13-годишната Стефанија и 15-годишната Хатиџе примија „трикафта“

Read Next

Џафери смета дека не треба да има буџетски пари за рекламирање на партиите