Шеќерот е една од основните состојки за печење разни колачи и десерти.
Иако веројатно купувате килограми шеќер секоја година, можеби не знаете точно што е гранулиран шеќер, како се обработува и зошто е клучен дел од многу рецепти.
Што е кристален шеќер?
Шеќерот се состои од мали шеќерни кристали и има зрнеста текстура слична на солта. Се добива со варење на сокот (или сирупот) од шеќерна трска или шеќерна репка додека не се кристализира, потоа се врти во центрифуга за да се извади сирупот од кристалите и таа течност станува меласа. За да се произведе чист бел шеќер, тој повторно се рафинира низ истиот процес за да се отстрани повеќе од сирупот и да се создадат фини бели кристали што вообичаено ги гледате.
Која е разликата помеѓу гранулираниот шеќер и другите шеќери?
Шеќерот во прав е шеќерот кој најчесто се користи во рецептите, но ќе откриете дека во вашите рецепти може да се повикаат и многу други верзии на шеќер.
Кристален шеќер наспроти слаткарски шеќер/шеќер во прав
Слаткарски шеќер (шеќер во прав) е многу ситно мелена верзија на шеќер, прав, наместо поголеми зрна гранулиран шеќер. Шеќерот на слаткарите често се користи во слатки и други рецепти каде што шеќерот треба полесно да се раствори во другите состојки за мазна завршница – и не е идеална замена во рецептите кои бараат гранулиран шеќер.
Шеќерот на повеќето кондиторски производи се меша со малку пченкарен скроб за да не се згрутчи.
Доколку дома немате шеќер од слатки, можете да ставите шолја гранулиран шеќер преку блендер со лажица пченкарен скроб додека не ја добие саканата прашкаста текстура.
Кристален шеќер наспроти суперфин шеќер
Сметајте го суперфиниот шеќер за среќен медиум помеѓу гранулираниот шеќер и шеќерот од слатки. Има пофина, помека текстура од гранулираниот шеќер, но не е толку прашкаст како шеќерот кај слаткарите. Може да го најдете неопходно во рецепти каде што шеќерот треба да се раствори поцелосно, како кремасти десерти како мус или пудинг, или во пијалоци како лимонада.
Кристален шеќер наспроти кафеав шеќер
Кафеавиот шеќер сè уште содржи дел од шеќерниот сируп од меласа. Темно кафеавиот шеќер има повеќе меласа, додека светло-кафеавиот шеќер има помалку. Можете да го направите сами со додавање на неколку лажици меласа во чаша гранулиран шеќер.
Многу рецепти за колачиња бараат и гранулиран и кафеав шеќер, а кафеавиот шеќер исто така често се користи во сосот за скара.
Кристален шеќер и шеќерна трска
Шеќерот од трска е релативно сличен на гранулираниот шеќер и може да се користи како гранулиран шеќер во рецептите. Но, шеќерот од трска има малку позрнеста текстура од гранулираниот шеќер и потемна боја бидејќи задржува дел од меласата.
Кристален шеќер наспроти турбинадо или шеќер Демерара
Шеќерите Турбинадо или Демерара се сметаат за сурови шеќери и се главно она што останува по процесот на рафинирање. Има позрнеста текстура од гранулираниот шеќер и има вкус на меласа. Бидејќи е зрнеста, најдобро е да се користи за крцкање кога се посипуваат на мафини или други печива пред да се стават во рерна.