Речиси 3000 граѓани на Македонија побарале бугарско државјанство во 2023-та година!

Двојно зголемување на барањата за добивање бугарско државјанство во последните три години, јавува БГНЕС, повикувајќи се на податоци од Министерството за правда.

За стекнување на бугарско државјанство во периодот од почетокот на јануари до 24 ноември годинава, поднесени се 75.805 барања. Во 2020 година биле вкупно 11.447, во 2021 година – 20.094 единици, во 2022 година 20.825 , и во оваа година – вкупно 23.439. Најголем број барања за добивање бугарско државјанство доаѓаат од државјани на Република Македонија.

Во пандемијата на ковид во 2020 година тие биле 2551, во 2021 година – 3428, во 2022 година 2051 Македонци побарале да станат Бугари, а во 2023 – 2990 година. Граѓаните на Украина логично се рангирани на второто место во однос на приливот за бугарско државјанство, а нивниот број се удвојува за две години, веднаш по војната со Русија. Така, во 2020 година бугарско државјанство бараат 1.886 Украинци, во 2021 година – 3.133, во 2022 година – 4.508, а во 2023 година – 3.141.

Драстично зголемување забележуваат и граѓаните на Република Турција кои сакаат да станат бугарски државјани, а за три години нивниот број скокнал речиси десет пати. Во 2020 година 660 граѓани на нашиот југоисточен сосед поднеле барање за државјанство во нашата земја, а во 2023 година нивниот број се зголемил на 5.935 лица.

Постојан интерес за стекнување бугарско државјанство покажуваат и граѓаните на Молдавија, Албанија и Србија, каде што има бугарски малцинства.

Очигледен е и растот на граѓаните на Руската Федерација кои сакаат да станат бугарски државјани – од 279 во 2020 година на 2.261 лице годинава. Бугарија оваа година се покажа привлечна за 361 лице од Израел, при што традиционално меѓу 200 и 300 Израелци годишно аплицираат за бугарско државјанство.

Многу баратели за бугарско државјанство со натурализација поднесуваат фалсификувани и искрено лажни документи, информираат од Министерството за правда на БУгарија.

Ова доведува до најголемо доцнење во одлучувањето за досиејата за бугарско државјанство, бидејќи Советот за државјанство доделува голем број дополнителни проверки на досиејата на апликантите врз основа на бугарско потекло, со цел да се спречи натурализација на странци со фалсификувани или лажни документи.

Периодот во кој се вршат проверките на документите е околу 8-9 месеци, бидејќи се однесува на испраќање барања за проверки преку конзуларните служби на бугарските дипломатски претставништва во странство до надлежните странски органи, како и до НИК-МИА.

Министерството се уште го памети случајот во кој лице кое користело фалсификувани документи од бугарско потекло и со натурализација добило бугарско државјанство, се жалило на тоа што министерот за правда не донел навремено решение за неговото државјанство. Измамата била предадена на обвинителството, а даденото државјанство за натурализација судот го укина. Двоен пораст имаат и барањата што ги разгледува Советот за државјанства при Министерството за правда: во 2021 година биле 10.889, во 2022 година – 13.004, а годинава – 23.3066. /БГНЕС

Read Previous

Министерство за правда: Постапката за екстрадиција на Палевски ќе трае неколку месеци

Read Next

Петровска: Пораките од Агелер само одат во поддршка на сето она што ние како држава го правиме