November 13, 2025

Бугарија: Пица мајстори се натпреваруваа на 8-то Меѓународно првенство во пица

Мајстори за пица од целиот свет се натпреваруваа на 8-то Меѓународно првенство во пица што се одржа во Софија, главниот град на Бугарија.

На натпреварот што се одржа во Интер експо центарот (IEC) во Софија, присуствуваа бројни готвачи од Бугарија, Италија, Романија, Албанија, Србија, Северна Македонија и други земји.

Група судии ги следеше можните грешки на учесниците за време на подготовката, отворањето на тестото и неговото печење во рерната, а меѓународно жири ги оценуваше учесниците врз основа на вкусот и квалитетот на подготвените пици. Членовите на жирито ги прашуваа учесниците за состојките што ги користеле во подготовката на пиците, за нивните техники на готвење, а потоа го дегустираа вкусот на секоја пица што излегуваше од рерната.

Професионалните готвачи кои учествуваа на првенството се натпреваруваа да го покажат своето мајсторство сервирајќи им на судиите пици кои мораа да бидат подготвени во рок од само 12 минути.

– „Важен е дури и квалитетот на водата што се користи за пицата“

Пица мајсторот Илјаз Дилсизов, од турско потекло, сопственик на ресторан во бугарскиот град Ловеч, за новинарот на Агенцијата Анадолу (АА) изјави:

„Добрата пица се прави со љубов, мајсторство и квалитетни состојки.“

Дилсизов, кој почнал да прави пица како хоби пред 14 години и веќе три години води професионален ресторан, за подготовката на пица рече:

„Не можете да направите добра пица со лоши состојки. Прво, мора да пронајдете вистинско, висококвалитетно брашно. Дури и квалитетот на водата што се користи за пицата е важен. Претенциозен готвач подготвува пица само со квалитетни состојки кои ги тестирал долго време.“

Зборувајќи дека користи само локални производи во своите пици, Дилсизов продолжи со зборовите:

„Секоја фарма одделно ја посетувам за да ги одберам состојките. Во пицата што ја сервирав тука, користев телешка пастрма и уникатен чедар кашкавал со црни сливи.“

На шампионатот учествуваа голем број пица мајстори од Бугарија со турско потекло.

– Светскиот класик „маргарита“

Мајстор готвачот и експерт за пици, Кенан Билал, од Велики Преслав, од бугарската покраина Шумен, рече дека прави пица веќе 15 години и дека ова му е трет пат да учествува на шампионатот.

Билал, кој на судиите и жирито им подготви традиционална пица „парма“, рече дека во друг дел од натпреварот ќе ја подготви и популарната пица „наполи“.

„Постојат многу варијации на пица, но мојата омилена е светската класика ‘маргарита’. Обично приготвена само со брашно, вода, сол, домати, моцарела сирење, босилек и маслиново масло, оваа пица се смета за класика и во Италија и низ целиот свет“, рече Билал.

Зборувајќи дека Меѓународното првенство во пица, кое во Софија се организира веќе осум години, ги здружува колегите од различни земји, Билал посочи:

„Секогаш учиме нешто ново во оваа конкурентна средина. Разменуваме креативност и обезбедуваме напредок во нашите професии.“

Дводневното првенство, што се одржа во Интер експо центарот во Софија, заврши со доделување награди за достигнувања на учесниците и почесни награди.

Read Previous

Скопје го одбележува 13 Ноември – Денот на ослободувањето

Read Next

Царина повторно ја надмина недостижната наплата на приходи – Милијарди денари одат во Буџетот