Најгледаното кулинарско шоу кое руши рекорди на гледност во Турција, сними епизода со концепт на балкански јадења во Скопје.
ТАЈМБАЛКАН СПЕЦИЈАЛНА ВЕСТ
Програмата за готвење „Мастер шеф” што се емитува на ТВ8, во сопственост на Аџун Илиџали кој е еден од познатите турски телевизиски продуценти, беше снимена со концептот на балкански јадења во Скопје, главниот град на Северна Македонија.
Членовите на жирито на програмата Мехмет Јалчинкаја, Сомер Сивриоглу и Данило Зана, по снимањето дадоа ексклузивни изјави за ТАЈМБАЛКАН.
Велејќи дека се возбудени и среќни што се во Скопје, Данило Зана рече: „Прво, имаме дополнителна возбуда затоа што за првпат по 5 сезони одиме во странство како „Мастер шеф”. Имаше дополнителна возбуда во целиот наш тим. Кога дојдовме во Скопје, се разбира, наидовме на прекрасна топлина бидејќи тука живеат многу Турци. Поради тоа не се чувствувавме во таква туѓа земја. Како навистина да сме уште во Турција“.
Потсетувајќи дека натпреварувачите претходно не знаеле каква е храната, Сомер Сивриоглу рече: „Тие имаат само еден час и се обидоа да направат тешки јадења како Елбасанска тава и Дамат Пача. Направивме најдобро што можевме, а нашите жири се луѓе кои веќе ја знаат темата, тие се разбираат. Мислам дека испадна добра храна“, рече тој.
Подвлекувајќи дека тоа е прво снимање во странство по долго време, Сивриоглу рече: „Но, никогаш не се чувствувавме како во странство. Како уште да е дел од татковината, веќе ни е во срцата. Баба ми е од Митровица, а другата баба ми е од Тетово. Затоа се чувствувам како да сум се вратил во мојот роден град. Имавме многу емотивен, многу напорен ден“.
– „Балканската кујна беше една од кујните за која веќе бевме заинтересирани“
Мехмет Јалчинкаја, кој му се заблагодари на „Мастер шеф” за покажаниот интерес за Скопје, рече: „Румелската, балканската кујна беше една од кујните за кои веќе бевме заинтересирани. Навистина, интересот на нашите граѓани овде беше многу добар. Нашите судии исто така ги објаснија сите јадења. Го слушнавме уште еднаш. Како што рекоа моите пријатели, навистина сме возбудени бидејќи ова е наше прво патување во странство, но презентирањето на овие јадења пред луѓе кои знаат и прашувајќи го нивното мислење, на некој начин ги регистрираше нашите студенти”, рече тој.
Давајќи информации за оброците во програмата, Јалчинкаја рече: „На вечерите имаше свадбена супа. Свадбената супа беше поинаква, за разлика од нашата имаше моркови и беше црвена. Имаше на пример Дамат Пача која беше многу убава. Знаете, Елбасанската тава е достапна во речиси секој ресторан во Турција. Имаше салата и секако Кајмачина. Сите многу посебни. Оброци кои сите ги паметиме од некаде. Овие јадења се секогаш во нашето сеќавање. Нашите студенти ги правеа овие работи во период од 1 час“, објасни тој.