Србија забрани извоз на млеко, но одлуката не важи за Северна Македонија и Албанија

Владата на Република Србија на денешната седница донесе одлука за забрана за извоз на сурово и пастеризирано млеко, освен за Република Северна Македонија и Република Албанија, а со цел да се овозможи редовно снабдување со млеко на населението и да се спречи одлив на суровини надвор од границите на државата, јави дописникот на МИА од Белград.

Како што соопштија од српската Влада, донесена е и изменена на Регулативата за ограничување на цената на основните прехранбени производи, која ќе важи до 30 септември 2022 година. Со измената на Регулативата цената на УХТ млекото со 2,8 отсто млечна маст во пакување од еден литар се ограничува на 128,99 динари (1,1 евро). Исто така, покрај ограничувањето на цената на УХТ млекото, ограничени се и трговските маржи со цел да се спречат шпекулативни активности на пазарот.

Владата на Србија продолжува со целосна будност да ја следи состојбата и ќе обезбеди доволни количини млеко за потребите на граѓаните, се наведува во соопштенеито.

Read Previous

Нови 179 пациенти заболени од ковид – 19, од нив 57 се реинфекции

Read Next

Сали: Пациентите не треба да бидат жртви на одредени задоцнети политики