мај 27, 2024

Грипот и големата кашлица го вклучија алармот, ќе заседава Комисијата за заразни болести!

Комисијата за заразни болести денеска треба да се состане за состојбата со сите заразни заболувања, вклучително и со грипот и големата кашлица.

Според податоците од последниот извештај на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ), се зголемува бројот на заболени од грип, а во Ресен, Кавадарци и во Кратово има многу висока активност на вирусот на грип.

Проценките на надлежните се дека пикот на грипот ќе биде до крајот на месецов.

Нови три случаи на голема кашлица се регистрирани во државата, со што бројката се зголеми на вкупно 15 од почетокот на годината. Доктор Кристина Ставридис, епидемиолог од Институтот за јавно здравје, за МИА вчера изјави дека преку системот за следење заразни болести, евидентирани се вкупно 15 случаи од почетокот на годината.

Read Previous

Пендаровски: Албанец може да биде на функцијата претседател на државата, но мора да ја има и поддршката од сите етникуми

Read Next

Пратениците ќе расправаат за избор на нов државен обвинител и нов уставен судија