мај 27, 2024

Нов апарат за анестезија и респиратор за велешката болница

Министерот за здравство Фатмир Меџити утрово беше во посета на Општата болница Велес по повод набавка на нова медицинска опрема за установата.

Во продолжение, Ви го пренесуваме неговото обраќање во целост:

„Денеска сме во посета на Општата болница во Велес по повод набавка на нова медицинска опрема. Станува збор за нов апарат за анестезија набавен од Министерството за здравство во вредност од 4 милиони денари. Овој апарат којшто веќе е поставен во операционата сала е потребен за подобро функционирање на одделот за анестезија.

Исто така, набавивме и нов респиратор со средства од Министерството во износ од три ипол милиони денари.

Како никогаш досега вложуваме во набавка на нова медицинска опрема. Двојно го зголемивме буџетот за оваа намена од 2,6 на 5 милиони евра и во повеќе од 15 здравствени установи обезбедивме нова и современа опрема.

За една година направивме сериозно зајакнување на јавното здравство со нова апаратура, реконструкции и лекови. И во следниот период продолжуваме да правиме позитивни промени во еден од најважните столбови, а тоа е здравствениот сектор“, изјави Меџити.

Read Previous

Двојните избори ќе чинат речиси 17 милиони евра, од кои 10,6 се за платено политичко рекламирање

Read Next

Нема преживеани во падот на рускиот воен авион кој превезувал украински заробеници!