мај 27, 2024

Силен ветер и дожд ја парализираа Босна и Херцеговина

Издадено е жолто предупредување за поголемиот дел од БиХ поради предвидениот ветер кој ќе дува до 70 километри на час за регионите на Вишеград, Сараево и Тузла.

Предупредувањето е издадено за регионот Бањалука поради предвидените удари на ветрови меѓу 40 и 60 километри на час, додека за регионот Приједор се предвидуваат удари на ветерот да биде меѓу 50 и 70 километри на час, пишува N1.

„Очекувајте мало нарушување на активностите на отворено. Внимавајте на отпадот што го носи ветрот“, беше објавено на веб-страницата на Федералниот хидрометеоролошки завод.

За Вишеградскиот регион количината на врнежи се очекува да биде меѓу 20 и 40 литри на метар квадратен.

„Бидете свесни за потенцијалот за локализирано поплавување на мал број имоти, со локално нарушување на активностите на отворено. „Тешки услови за возење поради намалена видливост и неконтролирано движење на возилата поради врнежи“, се наведува во предупредувањето.

Предупредување е издадено и за регионот на Сараево бидејќи се очекува количината на врнежи да биде меѓу 15 и 30 литри на метар квадратен, а за Тузла очекуваната количина на врнежи од 20 до 40 литри дожд на метар квадратен.

Read Previous

Северна Македонија домаќин на првиот Регионален министерски состанок за Планот за раст на Западен Балкан

Read Next

Унгарија го смета за „акт на непријателство“ чекорот на Бугарија да ги зголеми транзитните такси за природниот гас