На Техничкиот универзитет во Софија беше отворена иновативна лабораторија опремена од „Бош инженерски центар Софија“

Денеска свечено беше отворена иновативна лабораторија за студентите од специјалитетот „Интелигентни системи и вештачка интелигенција“ на Техничкиот универзитет во Софија, финансирана и опремена од „Бош инженерски центар Софија“. Лабораторијата, која се наоѓа на територијата на Факултетот за индустриски технологии, е дел од договорената 10-годишна соработка меѓу Техничкиот универзитет и компанијата, која започна минатата година со најавата на новата специјалност „Интелигентни системи и вештачка интелигенција “.

Лабораторијата обезбедува компјутери и компјутерска опрема, развојни комплети, специфични мерни инструменти кои се користат во работниот процес и реалното опкружување на производите, неопходни за стекнување на основни и специјализирани знаења на идните инженери.

Техничкиот универзитет отвори во 2022 година диплома по „Интелигентни системи и вештачка интелигенција“ со учество на „Бош инженерски центар Софија“. Неговата цел е да им обезбеди на студентите продлабочени знаења од компјутерските науки и математиката неопходни за практична примена на вештачката интелигенција (ВИ), како и ажурирани знаења за најновите технологии во областа на индустријата и информатичката технологија. Обуката е на бугарски и англиски јазик. Експерти од „Бош инженерски центар Софија“ ги поддржуваат процесите поврзани со развојот на наставната програма на специјалноста. Од нив се очекува да одиграат важна улога во спроведувањето на специјално креираниот практичен модул „Интелигентни технологии за автомобилската индустрија“, кој е дел од усвоената и одобрена наставна програма.

Ректорот на Техничкиот универзитет – Софија, проф. Иван Кралов, на свеченоста рече дека отворањето на лабораторијата го покажува односот на бизнисот кон високото техничко образование, кое може да послужи како пример не само за иновативен елемент, туку и за современите барања и имплементација на високото техничко образование помеѓу Техничкиот универзитет и „Бош инженерски центар Софија“. Кралов рече и дека новата специјалност е во согласност со современите барања на пазарот на трудот, светските трендови во високото образование и деловните барања.

Извршниот директор на „Роберт Бош“ Бугарија, Константин Конов, ја истакна важноста на деловната соработка со универзитетите. „За помалку од пет години од основањето на инженерскиот центар, Бош стана водечка компанија за висока технологија во Бугарија. Во моментов вработуваме над 600 инженери на проекти кои, во однос на содржината, технологиите и обемот, немаат аналогни во Бугарија. За да го развиеме нашиот бизнис, за нас е стратешки важно партнерството со универзитетите“, рече Конов. Тој, исто така, рече дека лабораторијата ќе има се што е потребно за обука на студенти на светско ниво што ги исполнува стандардите на Бош, за да не мора да одат во странство за да пристапат до таква обука. И во иднина ќе ги развиваме нашите врски со универзитетите. Ова е единствениот начин да се развие високотехнолошката индустрија во Бугарија, рече Константин Конов.

Според деканот на Факултетот за индустриски технологии, проф. Георги Тодоров, денеска се отвора нова страница во развојот на Техничкиот универзитет. Денес правиме многу повеќе од отворање на нова лабораторија, зацртуваме еден сосема нов потфат во областа на технологијата, посочи Тодоров. Импресивното се две работи – вештачката интелигенција е на врвот на технолошкиот бран и веројатно нема да ја напушти својата водечка улога уште долго, а ние покажуваме нешто за што се зборува во општеството кај нас и во светот – за тесната врска меѓу бизнисот и науката.истакна тој. Проф. Тодоров додаде дека соработката со глобална компанија како „Бош“ дава нова перспектива на студиите на Техничкиот универзитет – Софија. Со новата специјалност, развиваме нова парадигма за повеќе проектно-ориентирана обука, за повеќе ориентирани кон решенија кои не се за денес, туку се насочени кон она што ќе се случи утре, кон создавање специјалисти за Бугарија и за Европа, кои ќе бидат конкурентни на светскиот пазар, во битката за технологија која моментално се развива насекаде низ светот, рече Тодоров. Заедно со бизнисот, мислиме дека за нас има само едно ниво – ова е светско ниво, а кога нè поддржуваат светските ископувања, ние сме двојно посигурни во тоа, рече тој.

Read Previous

Забранет влез во метрото во Техеран за жените без хиџаб

Read Next

Бензема се сели во Саудиска Арабија, ќе отвори своја Академија