јули 15, 2024

Касна чоколадо и си умре: Словенката Аленка имаше неизлечива болест и реши да направи евтаназија во Швајцaрија

Аленка Чурин Јанжековиќ, професорка од Словенија, почина на 13 март во Швајцарија на начин и во време по сопствен избор.Имено, таа се одлучила за евтаназија, пишува „Јутарњи.хр“.

Испи Горчлив Пијалок, А Потоа Изеде Чоколадо“, Ги Опиша Последните Моменти На Аленка Нејзиниот Сопруг Маријан За Словенечкиот Весник „Новице“.

Тој и ветил дека ќе продолжи да се бори за легализација на евтаназијата, како и таа до неговата смрт.

Аленка, родена на 6 јули 1957 година во Марибор, боледувала од наследна метаболичка болест Моркио синдром. Поради недостаток на ензими, нејзините коски и ‘рскавица полека се распаѓале.

Во текот на животот имала повеќе од десет операции, била целосно парализирана и тешко се движела со помош на патерици. Болеста што ја имала Аленка е многу ретка и погодува само едно лице од сто илјади.

Таа рече дека ниту таа ниту нејзината сестра никогаш нема да си дозволат да лежат беспомошни во кревет.

„Скапо Е, Но Кога Човек Ќе Одлучи Да Го Направи Тоа, Знае Дека Мора Да Ги Подготви Парите.

„Швајцарија е единствената која им дозволува на странците да вршат евтаназија и заработува од тоа“, вели Аленка.

Постапката за евтаназија во Швајцарија чини 10.790 франци, а условот е лицето да има неизлечива болест во терминална фаза.

Кандидати се оние кои страдаат од неподносливи болки и оние со траен инвалидитет. Освен во Швајцарија, евтаназијата е легална и во Белгија, Шпанија и Холандија.

Read Previous

Османи на НАТО министерскиот состанок

Read Next

СЗО: Секое шесто лице на планетата погодено од неплодност